Dietetyk to ja:)


Jako dietetyk od lat zdobywam wiedzę teoretyczną i praktyczną z zakresu leczenia żywieniowego. Jestem dietetykiem i pomagam znaleźć drogę do zdrowia i zdrowego żywienia.

Ukończyłam studia doktoranckie w zakresie nutrigenomiki czyli dostosowania żywienia do profilu genetycznego. W 2023 obroniłam pracę doktorską przed Radą Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na temat: Ocena efektywności spersonalizowanych porad żywieniowych bazujących na analizie genotypu u zdrowych dorosłych. Promotorem mojej pracy była prof. dr hab. n. med i n. o zdr. Agata Chmurzyńska. W październiku 2023 zostałam zatrudniona jako asystent w Katedrze Żywienia Człowieka i Dietetyki na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Jestem członkiem Polskiego Towarzystwa Dietetyki i Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych.

Zainteresowania: choroby autoimmunologiczne, choroby jelit, choroby dietozależne, nutrigenetyka, diety wegetariańskie oraz wegańskie.

„Stawiam sobie cele i dążę do nich, czasami powoli, ale wytrwale”

Poniżej notka biograficzna 

Wykształcenie:

  • od X. 2023 asystent w Katedrze Żywienia Człowieka i Dietetyki Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • 2018-2023 studia doktoranckie Uniwersytet Przyrodniczy im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu
  • VI.2017- VI.2018 Uniwersytet Przyrodniczy im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu Staż w Laboratorium Molekularnych Badań nad Metabolizmem Instytut Żywienia Człowieka i Dietetyki
  • 2016-2018 Uniwersytet Przyrodniczy im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu Studia drugiego stopnia Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Specjalność Dietetyka
    Praca magisterska pod tytułem „Ocena nawyków żywieniowych i stanu odżywienia kobiet w wieku 35+ uprawiających jogę” pod kierunkiem dr hab. J. Reguła
  • 2008-2012 Uniwersytet Przyrodniczy im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu Studia pierwszego stopnia Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Specjalność Dietetyka
    Praca licencjacka pod tytułem „Ocena wybranych wskaźników żywieniowych w całodziennych racjach pokarmowych ciężarnych kobiet z terenu województwa wielkopolskiego” napisana pod kierunkiem dr inż. H. Staniek
  • 2006-2007 Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu
    Studium Podyplomowe Specjalność: Dietetyka i Planowanie Żywienia
    Praca dyplomowa pod tytułem „Koncepcje wskaźników wartości odżywczej żywności służące racjonalizacji żywienia” napisana pod kierunkiem prof. dr hab. J. Gawęckiego.
  • 2000 – 2002 Szkoła Główna Handlowa w Warszawie
    Studia Uzupełniające Magisterskie – wydział: Stosunki Międzynarodowe Ekonomiczne -praca dyplomowa z zakresu marketingu
    Praca magisterska pod tytułem: „Opakowanie jako narzędzie tworzenia wizerunku produktu i kreowania marki” napisana pod kierunkiem dr A. Zbierzchowskiej.

Publikacje:

Artykuły naukowe:

Artykuły popularno-naukowe:

  • Witamina D i jej rola w patogenezie otyłości Współczesna Dietetyka 3/2016 p.19-23 Cholesterol – straszak czy poważna sprawa? Współczesna Dietetyka 4/2016 wydanie internetowe
  • Ciemna czekolada – zdrowa czy nie? Współczesna Dietetyka 4/2016 wydanie internetowe Miód – złoto z ula Współczesna Dietetyka 5/2016 wydanie internetowe
  • Aloes i jego zastosowanie Współczesna Dietetyka 5/2016 wydanie internetowe
  • Dieta wegańska w ciąży. Strategie dietetyczne Współczesna Dietetyka 6/2016 p.41-47 Czarnuszka w leczeniu Helicobacter pylori Współczesna Dietetyka 8/2016 wydanie internetowe
  • Roślinna terapia zastępcza w czasie menopauzy? Współczesna Dietetyka 8/2016 wydanie internetowe
  • Alergie krzyżowe Współczesna Dietetyka 8/2016 wydanie internetowe 8/2016 wydanie internetowe
  • Herbaty owocowe alternatywą dla czarnej herbaty? Współczesna Dietetyka 8/2016 wydanie internetowe
  • Postępowanie w zaburzeniach wchłaniania fruktozy Współczesna Dietetyka 8/2017p.10-15

Doniesienia konferencyjne:

  • Dodanie informacji genotypowej do porady żywieniowej nie zwiększa spożycia warzyw i owoców u Polek w wieku 18-60 lat E.Bulczak, A. Chmurzyńska, M. Sadowski; The 3rd International Scientific Conference in the dilemmas of humans nutrition sciences today and tomorrow series “Nutrition and woman’s health” 22-23.06.2023 Warszawa
  • Ocena spożycia kofeiny u osób w wieku 18-60 lat „Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego” E. Bulczak, A. Chmurzyńska IX Konferencja Naukowa, 17-18.11.2022 Warszawa
  • Does fat sensitivity determine fat preference and high-fat food intake? A Chmurzynska, MA
  • Młodzik-Czyżewska, G Galiński, J Mikołajczyk-Stecyna, A Radziejewska, E Bulczak, AM Malinowska, 13th Congress of the International Society of Nutrigenetics/Nutrigenomics (ISNN),
  • July 12-13, 2019, Cambridge, UK; Lifestyle Genomics 2018;11:169–193 Abstracts DOI: 10.1159/000501177; Chmurzyńska A., Młodzik-Czyżewska M.A., Malinowska AM, Galiński G, Radziejewska A, Bulczak E; Fatty acid sensitivity, intake of high-fat foods, gene polymorphism, and body mass; 13th European Nutrition Conference, Federation of European Nutrition Societies (FENS), 15–18 października 2019 r
  • I Poznański Naukowy Kongres Dietetyki „Ocena stanu odżywienia, sposobu żywienia i aktywności fizycznej kobiet w wieku poniżej i powyżej 50 lat ćwiczących jogę” E. Bulczak, J. Reguła 27-28 kwietnia 2018 Poznań
  • XXII Poznański Festiwal Nauki i Sztuki „Personalizowane żywienie – co to takiego?” 09.04.2019 Poznań

Kursy/Szkolenia:

2023

  • Probiotyki w gabinecie dietetyka Polskie Towarzystwo Dietetyczne 13.11.2023
  • KONFERENCJA Dietetyka w neurologii i psychiatrii 31.05.2023
  • Omega-3 w chorobach autoimmunologicznych Akademia NORSAN 12.01.2023 

2022

  • XXX Jubileuszowa Konferencja Dyskusyjna „Fakty I Fikcje W Żywieniu Człowieka” Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie 21.10.2022
  • Discussion meeting Causes of obesity: theories, conjectures and evidence. The Royal Society 17-19.10.2022 
  • webinar: Fake news czy rzetelna informacja? Jak analizować dane i tworzyć treści medyczne w oparciu o podejście EBM? 29.09.2022
  • 1sdt Conference on Genomic medicine; Centralny Szpital Kliniczny MSWiA 22.09.2022
  • Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Rozmiar w umyśle” wydział psychologii i kognitywistyki UAM 17-18.09.2022
  • wykład “Epigenetic aberrations in cancer and dietary influences on the epigenome”  prof. Barbary Stefańska, University of British Columbia w Vancouver, 23.06.2022
  • Virtual Symposium on Bridging the Gap Between Dietary Biomarker and Population Science Research. The Penn Center for Nutrition Science and Medicine (PenNSAM) and Penn State University; 01.06.2022

2021: 

  • webinar „Which is better, Japanese or Mediterranean diet for healthy long life” 8.12.2021
  • III edycja Konferencji pt. „Żywienie a Zdrowie Prokreacyjne Kobiety”, 19.11.2021r
  • webinar „Probiotyki w profilaktyce osteoporozy” 18.10.2021 r.
  • Konferencja PTNŻ „Nutrition and quality of life of the elderly” 23-24.06.2021
  • webinar: „Jak rozpoznać i prowadzić pacjentów z zespołem jelita drażliwego?” on line 08.06.2021
  • webinar firmy StatSoft “Analiza regresji – na czym polega i kiedy warto ją zastosować?” on line 27.04.2021 
  • webinar „Write your science without pain” dr. Martina Michalikova z Writingscientist 15.04.2021
  • webinar Talking Sustainable Diets: Resources and Information to Guide Your Practice Webinar Live Event –28.01.2021

2020

  • konferencja pt.:„Żywienie a Zdrowie Prokreacyjne Kobiety” 6.11.2020
  • konferencja on line: 2010-2020 Ten years after the recognition of the UNESCO’s intangible heritage by Italian Society of Human Nutrition (SINU) Federation of the European Societies of Nutrition (FENS) Online International Conference “Emerging Topics On Mediterranean Diet” 16.10.2020
  • VI Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Rozmiar w umyśle” Koło Naukowe Zaburzeń Odżywiania UAM i Wielkopolskie Centrum Zaburzeń Jedzenia 28.08.2020
  • webinar FENS 2020 Methodology and experiences in FBDG development and aplication Belgrade 24-25.08.2020
  • XXVIII Konferencja Dyskusyjna z cyklu Fakty I Fikcje W Żywieniu Człowieka na temat: Wzbogacanie żywności – potrzeba czy konieczność? Pod patronatem Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych Wydziału Żywienia Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
  • webinar Polskiego Towarzystwa Analizy Transakcyjnej „Pacjent w trudnościach – terapeuta w trudnościach” prowadzony przez p. Alicję Smelkowską, 
  • wykłady organizowane przez POLSPEN czyli Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu prowadzonych przez panią Hellin dos Santos (Prodiet, Brazylia): Special nutrients in Alzheimer Disease oraz Supplementation in cancer patients during oncologic treatment

2018

  • Skuteczna motywacja w gabinecie dietetyka – warsztaty z psychologiem klinicznym dr Nadią Bryl, 02-03 marzec 2018 Poznań.

2017

  • II Letnia Szkoła Nutrigenomiki, 2-3 września 2017, Laboratorium Molekularnych Badań nad Metabolizmem Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Praktyczne zastosowanie diet ketogennych – konferencja warsztatowa Food Forum, 18 luty 2017 Poznań
  • Praktyczny przegląd alternatywnych schematów żywieniowych (dieta samuraja, protokół autoimmunologiczny, dieta dr Ornischa) i ich zastosowanie w pracy dietetyka – konferencja warsztatowa Food Forum, 18 luty 2017 Poznań
  • Hiperinsulinemia i insulinooporność w praktyce dietetyka – konferencja warsztatowa Food Forum, 18 luty 2017 Poznań
  • Sprawdzone schematy żywieniowe w cukrzycy ciążowej – konferencja warsztatowa Food Forum, 18 luty 2017 Poznań

2016

  • Konferencja Dietoterapia w chorobach cywilizacyjnych, 14 maja 2016 Warszawa, Forum Media Polska Sp. z o.o.-uczestnictwo
  • „Nie IgE – zależne alergie górnych dróg oddechowych” – Ogólnopolskie sympozjum Alergologiczne, 17 września 2016 Łódź

2015

  • III Ogólnopolska Konferencja Dietetyka Forum 2015, 13 czerwca 2015 Poznań
  • Konferencja Dietetyka-Medycyna-Biochemia-Sport Aktualne trendy profesjonalnego wspomagania wysiłku fizycznego, 16 maja 2015, Poznań
  • Konferencja „Jak emocje wpływają na żywienie. Najnowsze trendy w psychodietetyce stosowanej.” 28 lutego 2015, Food Forum Poznań 2012
  • Konferencja Naukowa III Ogólnopolskie Dni Otyłości, 23-24 listopada 2012, Uniwersytet Medyczny Poznań
  • Szkolenie Immunodiagnostyka Nietolerancji Pokarmowych, 17 marca 2012 Poznań, Cambrige Diagnostic (Polska) s.c.

2009

  • Praktyka studencka wielkopolskie Centrum Onkologii, 1-31 lipiec 2009
  • Certyfikat instruktora Leki Nordic Walkinkg Instruktor –PL, 23 październik 2009 Poznań

2008 – I Ogólnopolskie Dni Otyłości, 24-25 października 2008, Poznań

2007

  • I Zjazd Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością, 27-29 września 2007, 
  • Poznań 2007 kurs leczenia otyłości SCOPE „Obesity Management: from science to Action from Lectures to Hand-On Experience”, 27 września 2007 Poznań

2004

  • Warsztaty szkoleniowe „Europejska polityka bezpieczeństwa żywności ze szczególnym uwzględnieniem systemu HACCP”, 8-9 lipca 2004 Warszawa, Urząd Marszałkowski W ojewództwa Mazowieckiego i Komisja Europejska DG Rozszerzenie Biuro T AIEX Regional Training Programme for Poland 2001-2004 RTP TAIEX,

2003 – Szkolenie z uzyskaniem certyfikatu Lloyd`s Register Quality Assurance; auditora wewnętrznego HACCP, 29-30 maja 2003, LRQA

2002 – Rozwiązywanie problemów w grupie, kontrolowanie stresu – szkolenie wewnętrzne dla kadry kierowniczej:

2000 – Customer Relationship Management (CRM)

Udział w akcjach społecznościowych promujących zdrowe odżywianie:

  • Szczęśliwa Mama Szczęśliwe Dziecko, Fundacja Odetty Moro-Figurskiej
  • Promoakcja dla Orange,
  • Owoce w Szkole akcja Agencji Rynku Rolnego
  • Prelekcja na temat zdrowego odżywiania w szkołach podstawowych w Poznaniu i Skokach
  • XIV Poznański Festiwal Nauki i Sztuki – prezentacja mulitimedialna w języku niemieckim 
  • na temat „Najważniejsze tłuszcze w diecie człowieka”, 29 marca 2011 Poznań
  • Nutriada 2017 Turniej wiedzy dietetycznej, reprezentacja studentów niestacjonarnych,
  • kierunku dietetyki Uniwersytetu Przyrodniczego 17-18 marca 2017 Kraków