Naukowcy zbadali zależność spożycia orzechów a występowaniem chorób chronicznych takich jak cukrzyca typu II, choroby niedokrwiennej serca i śmiertelnością z innych przyczyn.
Ich wyniki potwierdziły odwrotną korelację miedzy spożyciem orzechów a występowania niektórych chorób. Znacząco statystycznie odnotowano odwrotną zależność z chorobą dla choroby niedokrwiennej serca i chorób układu sercowo-naczyniowego niezależnie od masy badanego i jego BMI.
Natomiast dla cukrzycy typu II i udarów nie odnotowano statystycznie istotnej korelacji, ponieważ tu czynnikiem warunkującym jest BMI badanego.
Wyniki tej analizy skłaniają do rekomendacji włączenia orzechów w prewencji chorób chronicznych do diety opartej na zdrowych zasadach odżywiania.
Pisząc jednak o orzechach i dobroczynnym wpływie zawartych w nich kwasów tłuszczowych trzeba pamiętać, że mają one wysoką kaloryczność i powinny stanowić dodatek w urozmaiconej diecie bogatej w warzywa i owoce.
Nazwa orzecha | Kcal/100g orzechów obranych |
---|---|
brazylijskie | 656 |
nerkowce | 553 |
laskowe | 640 |
pistacje | 589 |
włoskie | 645 |