Dieta i genotyp wydawałoby się ma niewiele wspólnego. A jednak geny determinują co powinnismy jeść, albo jak nasz organizm będzie reagowała na określone składniki diety. Oczywiście pomyśl o nietolerancji laktozy – może wynikać wtórnie z innych chorób np. IBS czy SIBO, ale może wynikać z polimorfizmu rs4988235 genu LCT 13910 T/C. Osoby będące nosicielami allelu C cierpią na niedobór enzymu laktazy (hipolaktazja). Laktoza, zamiast zostać rozłożona przez enzym laktazę do dwóch składowych cukrów (galaktozy i glukozy) fermentuje w jelicie grubym za sprawą baterii jelitowych do metanu i dwutlenku węgla, co powoduje bóle brzucha, biegunki i ogólne dolegliwości gastryczne. Osoby z hipolaktazją lub wrodzoną alaktazją powinny wykluczyć z diety produkty bogate w laktozę czyli np. mleko.
Dieta i genotyp to szycie na miarę
Dieta stworzona w oparciu o pomiary antropometryczne to pierwszy stopień indywidualizacji zaleceń, dieta uwzględniająca wyniki badań krwi to kolejny krok do personalizowania pracy dietetyka. Jednak najwyższym stopniem wtajemniczenia jest dieta oparta o znajomość wariantów swoich genów. To przekształca praktykę żywieniową opartą na dowodach w podejście do medycyny P4, czyli personalizowane, profilaktyczne, predykcyjne i partycypacyjne.
Skąd wziąć swój genotyp
Na rynku istnieje kilka, lub nawet, kilkanaście firm oferujących badanie genotypu w zakresie genów mających wpływ na metabolizm. Przedstawicie takiej firmy lub ty sama pobiorą Twoją krew lub ślinę za pomocą wymazówki i po kilku dniach dostaniesz dokładne wyniki. Z wynikami najlepiej udać się do dietetyka, który ma doświadczenie w układaniu diet personalizowanych w oparciu o genotyp.
Czego mogą dotyczyć wyniki? Różnie… od ilości kofeiny, którą możesz bezpiecznie spożywać, ilości soli jaka możesz używać, ilości kwasu foliowego jakiego powinnaś/ powinieneś przyjmować i wiele innych zaleceń.
Jest to kusząca propozycja i bardzo ciekawa, bowiem poszczególne geny wpływają na Twój metabolizm i pośrednio na rozwój chorób dietozależnych. Również odpowiedź Twojego organizmu może być różna na spożywaną dietę. Jesteśmy różni i mamy różne wymagania – to uwzględnia żywienie personalizowane oparte o Twój genotyp.
Wybierając firmę należy zwrócić uwagę na doświadczenie firmy wykonującej badanie, doświadczenie osoby opracowującej wyniki, jak również szyty na miarę jadłospis. Warto temu poświęcić chwilę czasu, bowiem koszty takiego badania nie są niskie.
Mając wyniki opracowanie diety możesz zlecić Dieta Dla Ciebie, jako dietetyk z wieloletnim doświadczeniem mam niezbędną wiedzę i przygotowanie merytoryczne. Zadzwoń lub napisz do mnie!