Witamina D zawarta jest w rybach morskich

Witamina D czy na prawdę jest tak ważna?

Z ekranów telewizora, z okienek smartfonów i gazet atakują nas reklamy witaminy D. Czy witamina D jest tak ważna?

O tej witaminie pisałam już w 2016 roku, wtedy za granicą już się o niej dużo pisało u nas praktycznie wcale. Obecnie rola witaminy D w patogenezie różnych chorób jest coraz bardziej znana. Prowadzone są badania i wiele już wiemy, ale sporo musi być jeszcze potwierdzone w badaniach klinicznych. Jeszcze kilka lat temu witamina D była niedoceniana i uważano, że jej suplementacja nie jest potrzebna ze względu na wewnętrzną syntezę w skórze. Z biegiem czasu i badaniami jej rola jest coraz bardziej doceniana. Witamina D jest w zalecana w powszechnej suplementacji.

Witamina D – zapotrzebowanie

Szacuje się, że w warunkach polskich odkrycie w słoneczny dzień, co najmniej 18% powierzchni ciała (przedramiona i podudzia) bez stosowania kremów z filtrem ochronnym, przez 15–20 minut w godz. 10–15 powoduje wystarczającą syntezę witaminy D. Jednak na codzień nie chodzimy z odkrytym ciałem nawet w lecie, jeśli ktoś pracuje, chodzi do szkoły lub przedszkola to często w tych godzinach przebywa w budynku.

Normy żywieniowe z roku 2020 dla Polski podają zalecaną podaż dla dzieci i osób dorosłych na poziomie 15 µg cholekalcyferolu /dzień / osobę. Rzadko kto realizuje to zalecenie z dietą:(

Witamina D – powszechne niedobory

Niezależnie od endogennej syntezy witaminy D3 deficyty w polskim społeczeństwie są powszechne (wg. Marcinowska i wsp., 2019) to około 90% społeczeństwa, o czym można przeczytać w tym artykule: https://journals.viamedica.pl/choroby_serca_i_naczyn/article/view/62666). Jej deficyty mogą leżeć również u podłoża różnych chorób min. chorób nowotworowych, chorób serca, depresji, chorób neurodegeneracyjnych i innych. Poziom witaminy D3 (jej metabolitu) w surowicy można określić w praktycznie każdym laboratorium, a koszt tego oznaczenia to kilkadziesiąt złotych. Poniżej podałam zawartości poprawne w surowicy krwi.

  • niedobór ciężki stężenie 25(OH)D w surowicy krwi do 10 ng/ml > konieczna konsultacja z lekarzem i wdrożenie suplementacji
  • niedobór znaczny stężenie 25(OH)D w surowicy krwi  w granicach >10-20 ng/ml > konieczna konsultacja z lekarzem i wdrożenie suplementacji ,
  • suboptymalne stężenie 25(OH)D w surowicy krwi  wynoszące  od 20-30 ng/ml > zadbaj o właściwą podaż witaminy D z diety i skonsultuj suplementację
  • optymalne stężenie – 25(OH)D w surowicy krwi  wynoszące  od 30-50 ng/ml > tak trzymaj!
  • stężenie powyżej 100 ng/ml uważane jest za toksyczne, której może towarzyszyć hiperkalcemia, hiperkalciuria i zaburzenia w wydzielaniu parathormonu > koniecznie skonsultuj się z lekarzem

Witamina D – źródła

Regularna ekspozycja na słońce (bez filtra) przez 15 minut, 3-4 razy w tygodniu w środku dnia może pobudzić endogenną syntezę tej witaminy, dodatkowo należy się również starać, by podaż witaminy D w codziennej diecie był możliwie duży;

Witamina D3 (cholekacyferol) występuje w większych ilościach w rybach morskich i olejach roślinnych, w mniejszych w mięsie i produktach mlecznych, natomiast w grzybach znajduje się w postaci witaminy D2 (ergokalcyferolu). W Polsce występuje ustawowy obowiązek fortyfikowania margaryn witaminą D.

Otyłość, niektóre lekarstwa, zaburzenia wchłaniania mogą dodatkowo obniżać poziom wchłaniana tej witaminy. Zawartość witaminy D w 100g różnych produktów znajduje się w poniższej tabeli.

Witamina D – zawartość w wybranych produktach

Jak przeliczać zawartości witaminy D: 1 µg = 1 mikrogram = 1 mcg = 40 j.  = 40 I.U.

Produktmcg/ 100g produktu
Węgorz, wędzony36,00
Węgorz, świeży30,00
Śledź w oleju20,22
Śledź wędzony „Pikling”20,00
Śledź, świeży19,00
Śledź w sosie pomidorowym15,48
Pstrąg tęczowy, świeży13,60
Łosoś saute, smażony13,49
Łosoś z rusztu13,49
Łosoś, świeży13,00
Łosoś, wędzony13,00
Śledź marynowany12,00
Sardynka, świeża11,00
Śledzie marynowane „Rolmopsy”9,26
Śledź, solony9,20
Makrela, wędzona8,40
Sola, świeża8,00
Sardynka w pomidorach8,00
Margaryna miękka, 70% tłuszczu7,50
Tuńczyk, świeży7,20
Margaryna miękka, 60% tłuszczu6,25
Pasztet z ryb wędzonych5,99
Tuńczyk w oleju5,80
Śledź w śmietanie5,39
Halibut biały, świeży5,00
Karp, świeży5,00
Makrela, świeża5,00
Sardynka w oleju5,00
Kakao rozpuszczalne, z witaminami5,00
Kakao rozpuszczalne, z witaminami5,00
Pasztet rybny4,98
Żółtko jaja kurzego4,50
Tuńczyk w wodzie4,50
Witamina D zawartość w 100g różnych produktów jadalnych

Witamina D – suplementacja

W miesiącach od września do marca zalecana jest powszechna suplementacja witaminy D liczona w jednostkach międzynarodowych (IU). Niewskazana jest suplementacja wysokich dawek witaminy D bez konsultacji z lekarzem, bowiem witamina ta jest akumulowana w tkance tłuszczowej, a jej nadmiar może prowadzić np. do zwapnień w nerkach. Przed wprowadzeniem suplementacji wskazane jest oznaczenie poziomu 25(OH)D3 w surowicy. Koszt badania to kilkadziesiąt złotych.

Dokładne zalecenia dla różnych grup ludności są poniżej.

  • osoby w  wieku 19-65 lat, spełniające warunki przebywania na słońcu (opisano powyżej), w okresie lata ( maj – wrzesień) nie wymagają  suplementacji witaminy D.
    • W przypadku, gdy warunki przebywania na słońcu nie są spełnione, jak również przy współwystępowaniu otyłości i innych chorób zaleca się dostarczanie  tym osobom dawki 800-2000 IU/dobę
  • osoby w wieku 65-75 lat oraz u osób  z ciemną karnacja skóry, dawka ta powinna  wynosić przez cały rok 800-2000 IU/dobę, również z uwzględnieniem masy ciała oraz ilość spożywanych produktów zawierających witaminę D
  • osoby powyżej 75 roku życia suplementację należy prowadzić przez cały rok w dawce 2000-4000 IU/dobę z zależności od masy ciała i podaży witaminy D w diecie.

Suplementacja powinna być prowadzona po konsultacji z lekarzem, zwłaszcza przy występowaniu innych chorób. Nie ma badań potwierdzających konieczność suplementowania witaminy D wraz z witaminą K. Jeśli wybierasz suplement zdecyduj się na witaminę D w formie leku, ponieważ suplementy są tylko zgłaszane do Głównego Inspektoratu Sanitarnego, a wprowadzenie leku jest dużo bardziej kontrolowane.

Jeśli nie jesteś pewna czy dieta Twoja lub Twojej rodziny dostarcza odpowiednia dawkę witaminy D możesz się skonsultować z dietetykiem https://dietadlaciebie.com.pl/kontakt/. Dietetyk określi poziom spożywanej witaminy D z diety i pomoże wprowadzić zmiany.

Możesz zajrzeć ewentualnie na stronę NCEZ https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/03/wit-d-suplementacja.pdf

Rekomendowane artykuły