Burgery sojowe 4 porcje (8 szt.)
- puszka soi – opłukać dobrze pod wodą
- ½ puszki soczewicy – opłukać dobrze pod wodą
- łyżeczka koncentratu pomidorowego, 30%
- łyżeczka musztardy
- 200g kiełków na patelnię
- 4 łyżki siemię lnianego
- 7-8 szt. (50g) pomidorów w oleju (rzepakowym)
- kiełki podsmażyć z garam masalą, pieprzem, curry na patelni na 1,5 łyżki oleju na żółty kolor
- soję zmielić z pomidorami,
- wymieszać z pozostałymi składnikami
- dodać wędzonej papryki słodkiej lub innej wyraźniej przyprawy można dodać nieco zmielonej, uprażonej kozieradki;
- uformować pulpety i piec na papierze do pieczenia w piekarniku ok 15 minut, przewrócić i piec kolejne 10-15 minut.