Wakacyjne reminiscencje czyli bruschetta bałkańska. Bruschetta bałkańska to źródło potasu, ważnego składnika w prewencji rozwoju chorób układu krążenia. Jeśli zrobisz ją na chlebie razowym będzie źródłem magnezu i błonnika, ważnego składnika w prewencji zaparć. Jednocześnie dzięki pomidorowi i olejowi bruschrty mają potencjał antyoksydayjny i należą do składników diety dla zdrowia
Bruschetta potrzebne składniki:
- ½ pomidora w kostkę (lub koktajlowe 3-4 szt.),
- oliwki czarne 25g-30g w kawałki,
- bryndza lub plaster sera pleśniowego np. Rokpol (30g),
- bazylia świeża dużo,
- szczypior,
- oregano,
- czarnuszka
- olej rydzowy lub lniany
- chleb razowy 1/2 kromki
Przygotowanie bruschetty
Wszystkie składniki pokroić i wymieszać; skropić olejem rydzowym będącym źródłem Omega 3 lub olejem rzepakowym na zimno tłoczonym
Serwować z kromkami chleba razowego zapieczonymi w opiekaczu;
Pokrojone warzywa wyłożyć na chleb i doprawić świeżo mielonym pieprzem i czarnuszką.
SMACZNEGO!