Zielono mi, czyli krewetki z zielonymi warzywami to propozycja dla tych, którzy lubią krewetki i nie chcą z nich rezygnować, a jednocześnie chcą wprowadzić więcej warzy do swojego codziennego menu.
Potrzebne są na 2-3 porcje:
- 1 cukinia średnia,
- garść jarmużu,
- 1 średnia papryka czerwona lub innego koloru,
- 1/3 woreczka groszku zielonego mrożonego,
- 1/2 cebuli, ząbek czosnku, trochę imbiru,
- pęczek pietruszki
- mrożone krewetki tiger (mogą być mrożone) 3szt./porcje
- kilka łyżek mleka krowiego lub kokosowego
- kilka łyżek wina białego
- kilka łyżek oleju rzepakowego uniwersalnego rafinowanego
- makaron spaghetti – porcja uzależniona od głodu i zapotrzebowania energetycznego – kobiety mniej, mężczyźni więcej 🙂
- cukinię i paprykę pokroić w kostkę, cebulę, czosnek i imbir pokroić w piórka
- pietruszkę posiekać – łodyżki drobno, listki w trochę większe kawałki
- na patelni rozgrzać olej wrzucić czosnek, imbir, łodyżki pietruszki i cebulę chwilę podsmażyć i wrzucić cukinię i paprykę, podsmażyć,
- dodać groszek i jarmuż i krewetki jeśli są mrożone (świeże trzeba wrzucić później), przykryć i dusić na średnim ogniu kilka minut
- zwiększyć ogień podlać winem i odparować bez przykrycia
- dodać mleko i przykryć jeszcze dusząc kilka minut, doprawić świeżo mielonym pieprzem
- w czasie duszenia ugotować makaron na mocno al dente
- dodać go pod koniec duszenia warzyw z krewetkami wymieszać
- posypać posiekaną natką pietruszki