Zaparcia w pigułce, czyli co trzeba wiedzieć

zaparcia – najczęstsze objawy:

Jeśli masz problemy z wypróżnieniami i musisz posiłkować się tabletkami herbatkami to problem: zaparcia może cię dotyczyć. Sprawdź czy spełniasz poniższe kryteria.

  • Mniej niż trzy wypróżnienia na tydzień
  • Twarde, suche stolce
  • Niepełne wypróżnienie
  • Bolesne parcie  

Jeśli masz wątpliwości możesz spojrzeć w klasyfikację brystolską stolca.

Kogo najczęściej dotyczy problem zaparć?

Dotychczas uważało się, że zaparcia to domena kobiet, osób po 65 roku życia, ludzi z niższym statusem społeczno-ekonomicznym i zabieganych, jednak coraz częściej zaparcia dotykają ludzi w różnym wieku, nawet dzieci.

Zaparcia – przyczyny

Aby poznać i zrozumieć przyczyny zaparć należało by sięgnąć w głąb dolnego odcinka przewodu pokarmowego.  Gdy pokarm trafia do żołądka zostaje trawiony za pomocą enzymów trawiennych, potem trafia do jelita cienkiego, gdzie następują końcowe procesy trawienia i wchłanianie.  Ostatni etap to jelito grube, w którym zachodzi zwrotne wchłanianie wody i elektrolitów, witamin i aminokwasów,  tutaj również ma miejsce formowanie kału i wtórna resorpcja wody.

Można powiedzieć, że dobra perystaltyka oparta jest o trze nogi: dietę, aktywność fizyczną i odpowiednie nawodnienie, dlatego przyczyny mają głównie źródło w tych trzech obszarach. Ale nie tylko psyche też ma swoje znaczenie.

Przyczyny zaparć związane z żywieniem:

  • Dieta niskobłonnikowa
  • Dieta bogata w tłuszcze nasycone ( czyli te z produktów pochodzenia zwierzęcego) i cukry proste ( np. słodycze)
  • Brak regularności w spożywaniu posiłków
  • Jedzenie „w biegu”
  • Zbyt niska ilość spożywanej wody i płynów
  • Brak aktywności fizycznej
  • Nadużywanie środków przeczyszczających, wbrew pozorom te z czasem „przyzwyczają jelita do siebie i je rozleniwiają”
  • Ignorowanie potrzeby wypróżniania, częste powstrzymywanie parcia powoduje zaburzenie persytaltyki  

Zaparcia – leczenie

Dieta i zmiana stylu życia (m.in. aktywność fizyczne, redukcja stresu) pomagają złagodzić i zapobiec powtórnym zaparciom. Zaleca się dietę bogato resztkową, dostarczającą 25-40 g błonnika/dobę.

Źródła błonnika pokarmowego

Warzywa, produkty pełnoziarniste i woda leczą zaparcia uwodniając masy kałowe
Błonnik to podstawowy składnik w leczeniu zaparć
  • Produkty zbożowe:
    • Pieczywo pełnoziarniste, razowe, graham
    • Kasze gruboziarniste ( gryczana, jęczmienna)
    • Brązowy ryż
    • Pełnoziarnisty makaron
    • Płatki owsiane
    • Otręby pszenne, owsiane, żytnie
  • Warzywa (najwięcej błonnika dostarczają warzywa surowe)
    • kapustne (kapusta biała, czerwona, włoska, brukselka, kalafior, brokuł)
    • strączkowe (fasola, groch, groszek, soczewica, fasolka szparagowa)
    • korzeniowe (buraki, marchew, brukiew, rzepa, kalarepa)
  • owoce
    • owoce suszone (śliwki, figi, morele)
    • drobno pestkowe (maliny, jeżyny, porzeczki, truskawki, agrest, żurawina)
    • śliwki, gruszki, jabłka, kiwi
  • orzechy, sezam  , siemię lniane

Błonnik daje uczucie sytości, wzmaga perystaltykę jelit, zmniejsza wchłanianie cholesterolu, opóźnia wchłanianie tłuszczów i węglowodanów, zapobiega chorobom jelita grubego.
Błonnik działa jak przysłowiowa miotła w przewodzie pokarmowym, usuwając z niego resztki pokarmowe. Wiążąc wodę zwiększa również objętość stolca i uwadnia go ułatwiając jego przechodzenie przez jelita i jego wydalanie.

Woda i nawodnienie organizmu

Zaparcia wynikają często ze zbyt małej ilości spożywanych płynów.  Woda to najlepszy nawadniać
Woda najlepsza broń w walce z zaparciami

Równie ważne jest picie odpowiedniej ilości płynów, ponieważ osoba mająca problemy z zaparciami musi wypijać 2-3 l płynów dziennie ( 8-11 szklanek). Normalnie przyjmuje się, że 1 ml wody na 1 kcal spożytej diety, jednak przy zaparciach należy tę ilość zwiększyć. Lekkie herbaty owocowe, ziołowe, woda to najlepsze źródło nawodnienia.

Aktywność fizyczna

Regularne ćwiczenia to bardzo ważny aspekt w walce z zaparciami. Dzięki ruchom pracujących przy wysiłku mięśni jelito grube będzie zmuszane do ruchu i przesuwania mas kałowych ku wyjściu.

Ważne jeśli masz problemy i nie możesz sobie poradzić skontaktuj się z dietetykiem https://dietadlaciebie.com.pl/kontakt/, który pomoże ustalić dietę i doradzi co wybrać, żeby zwiększyć udział błonnika w diecie.

Rekomendowane artykuły