Co oznacza indeks glikemiczny?
Indeks glikemiczny [IG] to pojęcie od dawna znane nie tylko dietetykom. Określa on procentowo szybkość wzrostu stężenia glukozy we krwi, po spożyciu produktu w porównaniu ze wzrostem, jaki następuje po spożyciu tej samej ilości węglowodanów w postaci czystej glukozy.
Ujmując to prościej mniejszy IG świadczy o mniejszym wzroście poposiłkowej glikemii. Jest to dość istotne, ponieważ ma to wpływ na produkcję hormonów regulujących nasze łaknienie. Po spożyciu produktów o wysokim IG dochodzi do gwałtownego wzrostu poziomu cukru w naszej krwi i w odpowiedzi na to, do nagłego wydzielania insuliny w celu zmniejszenia tego poziomu. W konsekwencji wydziela się przeciwny do insuliny hormon tj. glukagon, który zwiększa nasz apetyt, prowadzi do łaknienia i szukania nowego jedzenia, pomimo właśnie zjedzonego. Prowadzić to może do nadmiernego jedzenia i otyłości.
Od czego więc zależy wielkość indeksu glikemicznego?
Od kilku czynników, najważniejszym z nich jest zawartość błonnika, cukru i wody np. przy owocach zależy od stopnia ich dojrzałości; indeks zależy również od a także od sposobu obróbki produktu np. od długości gotowania, stopnia rozdrobnienia. Wpływ na indeks glikemiczny ma zawartość błonnika, o którym piszę tutaj i jego roli w zaparciach. W związku z tym możemy podzielić to co jemy na produkty z niskim, średnim i wysokim indeksem glikemicznym. Inne produkty można sprawdzić również w tabeli przygotowanej przez Harvard Medical School.
Podział produktów ze względu na indeks glikemiczny IG
Produkty podzielono na trzy grupy o niskim IG<50, średnim 50 < IG < 70 i wysokim indeksie glikemicznym IG>70.
Tabela poniżej pokazująca zestawienie kilku produktów w podziale na powyższe kategorie pokazuje jak niewielkie zmiany w podejmowanych decyzjach o wyborze produktów przekładają się na wpływ na IG spożywanych posiłków.
Ważne wyniki badań wskazują, że dieta o niskim indeksie glikemicznym i ograniczonej ilości węglowodanów pozwala na osiągnięcie lepszych efektów odchudzania niż diety o wysokim indeksie glikemicznym i niskiej zawartości tłuszczu i diety o wysokim indeksie glikemicznym i ograniczonej ilości węglowodanów. Zwrócenie uwagi na indeks glikemiczny jest istotne również w przypadku insulinooporności.
niski IG | średni IG | wysoki IG |
---|---|---|
chleb owsiany otrębowy | chleb żytni | chleb biały pszenny, bagietka |
otręby ryżowe | otręby owsiane | cheerios, płatki kukurydziane |
brzoskwinie | melon | arbuz |
morele suszone | rodzynki | daktyle suszone |
czekolada gorzka | ciastka owsiane | gofry |