Pasta na kanapkę kaparowo-łososiowa

Łosoś to źródło NNKT czyli niezbędnych, bo nie produkowanych przez nasz organizm, nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli tłuszczu o potencjale prozdrowotnym, antyzapalnym. Na ten temat możesz poczytać w artykule o diecie dla zdrowia. Rodzaj wybieranego tłuszczu ma znaczenie dla naszego zdrowia, o czym możesz w artykule o jakości i rodzajów tłuszczów. Kapary przede wszystkim mogą służyć jako zamiennik soli. Ta pasta w smaku jest słona, stąd będziesz mogła ograniczyć spożycie soli. Ta pasta ma idealny stosunek kwasów tłuszczowych Omega3/Omega 6.

Potrzebne na 4 porcje

  • łosoś surowy ok.150g
  • kapary mały słoiczek
  • olej rydzowy lub rzepakowy
  • musztarda gruboziarnista

Wykonanie

  1. łososia upiec w piekarniku (najlepiej przy okazji pieczenia porcji obiadowej)
  2. kapary odcedzić
  3. zmiksować wszystko

Wartości odżywcze

1 porcja: 106kcal; białko 7,9g; tłuszcz 8,1g (stosunek n3/n6: 1:0,4); węglowodany: 0,4g; błonnik: 0,6g; WW: 0

Rekomendowane artykuły